نام نویسنده: محمدمصطفی محمدیار (کارشناس ارشد در رشته حقوق خصوصی)
Writer’s name: Mohammad Mustafa Muhammadyar
من و ما ملت استیم که برای کشته شدن هست شدهایم. دلیل این کشته شدن را نمیتوان بیان کرد، چون این بیان از نوع راحت، محصور و محدود نیست و چون علت این ناتوانی در بیان، بیشمار بودن تقصیرها و گناههای است که ما در نگاهی قاتلان ما داریم؛ ولی خود به گناهی خود آگاه نیستیم، فقط در حالت کشته شدن استیم.
درین خاک اگر عالم باشی، مانند استاد داکتر ایاز نیازی خطیب مسجد وزیر محمد اکبر خان و عزیزالله مفلح خطیب مسجد جامع شیرشاه سوری کشته میشوی. اگر جاهل (یعنی غیر عالم) باشی، از بیکاری و نبود وظیفه و یا زیر کار شاقه و با قلت معاش کشته میشوی. اگر کرسیدار باشی مانند حمیرا حقمل و ملیحه حسن تحت سیاستهای دولت قربانی شده و راهی زندان میشوی؛ اگر آدم عادی و بیکرسی باشی، لندهغران کوچه تو را میکشند؛ اگر لندهغر و قطاع الطریق باشی، پولیسهای که با تو همدست نیستند، تو را میکشند؛ اگر ورزشکارِ غالب شوی، حریف مغلوب تو را میکشد؛ اگر از این دین و مذهب باشی، پیروان آن دین و مذهب تو را میکشند و حتا پیروان مذهب تو، تو را به دلیل اختلاف نظر میکشند؛ اگر ازین قوم باشی، آن قوم تو را میکشد؛ اگر فرخنده باشی، مردان تو را میکشند؛ اگر مرد باشی، خواهشات دنیاپرستانهی سر به فلک همسرت، تو را میکشد؛ اگر با دولت باشی، مخالفان دولت تو را میکشند و اگر با مخالفان باشی، دولت تو را میکشد؛ اگر با خارجیها باشی، داخلیها تو را به نام جاسوس، خاین و وطن فروش میکشند؛ اگر با داخلیها باشی، خارجیها تو را به نام دهشت افگن میکشند؛ اگر مهاجر شوی، آن کشور تو را میکشد.
ما در معبد، معبر، ورزشگاه، شفاخانه، مکتب، مدرسه، خانه، بیرون، داخل و خارج کشته میشویم. ما برای کشته شدن و قربانی شدن در سیاستها و بازیهای همنوعان خود هست شدهایم. ولی هنوز هم باید بالای همه اعتبار کنیم و هرگز صدای خود را نکشیم، چون درین صورت نیز کشته میشویم. معلوم نیست که کی دشمن است و کی دوست است؟ معلوم نیست که خود را از چه شخص محافظت بکنی و در سایهی حمایت کی بمانی؟
از این همه، همان موش بیگناهی آزمایشگاهی به ذهن متبادر میشود که برای هر امتحان و برای این که آزمایشگر به منظور مقصود خود برسد، دست به جان موش دراز میکند.
یاد توماس هابز بخیر که چه زیبا گفت: «انسان، گرگ انسان است». شاید او هم از افغانستان بوده که احوال همسان به اوضاع کنونی را دیده و چنین اندیشه محکم در ذهن وی خطور کرده که تا اکنون ماندگار و غیرقابل نقد است.
لینک این مقاله در «روزنامه صبح کابل»
https://www.eslahonline.net/2020/06/14/nation/?fbclid=IwAR0cfoDIc4bR_aRvTE2P4488c6I6HfpkefB76jwZLIEkLgFYsIjJQ2exrWM
صفحه فیسبوک مربوط به عکاسی از همین نویسنده
https://www.facebook.com/PhotographyMuhammadZai
صفحه تویتر همین نویسنده، برای دستیافتن به لینک سایر نوشتهها و مقالههای وی که در دیگر رسانهها به نشر رسیدهاند
https://twitter.com/Mohamma06817432
صفحه لینکدن همین نویسنده، برای اطلاع از سایر سویه تعلیمی، تحصیلی و تجربه و سابقه کاری وی
https://www.linkedin.com/in/mohammad-mustafa-muhammadyar-16099b177/